Kategori İçeriği

PRP Terapi

PRP Terapi

PRP yani Platelet Rich Plazma (Platelet/Trombosit Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma) tedavisi eskiden beri tıbbın değişik alanlarında trombosit diye adlandırılan kan hücrelerimizin içerdiği büyüme faktörlerinin hedef dokuda daha yoğunlaştırılmasını sağlama prensibine dayanan bir tedavi tekniğidir.

PRP medikal bir uygulamadır. Sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. Doktor hastasını muayene ettikten sonra içinde özel bir jel bulunan küçük tüplerin içine az miktarda kan alır ve santrifüj işlemi uygular. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır ; yani her mililitresinde yaklaşık 200.000 trombosit bulunan bu kanın kırmızı hücrelerden oluşan kısmı ayrılır, böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. İşte buna PRP adı verilir.

Trombositlerin kanın pıhtılaşması ile ilgili işlevleri olduğu gibi aynı zamanda bir doku hasarının iyileşmesini sağlayıcı özellikteki büyüme faktörlerini de salgılar. Dolayısıyla santrifüj işlemi uygulanan kandan elde edilen PRP, yani trombositi bol olan kısım ya mezoterapi yöntemiyle ya da maske haline getirilerek istenilen bölgeye uygulanır. Böylece dokulardaki hasarın ya da yaşlanmanın etkilerini geriye çevirecek doğal büyüme faktörleri istenen bölgeye verilmiş olur. Santrifüje edilmiş kanın ilk kullanımı uzun yıllar önce Japonya’da, sonraları İspanya ve Amerika’da başlamış olup günümüzde birçok ülkede yaygın şekilde uygulanmaktadır.

Uygulama alanları nedir ?
Kas-iskelet sistemi hastalıklarında, kireçlenmeler ve kıkırdak harabiyetlerinde, eklem, omurga ve yumuşak doku romatizmalarında, saç dökülmeleri, cilt problemleri ve iyileşmeyen yara tedavisinde, antiaging (gençleşme), diş hekimliği uygulamaları yanı sıra estetik tıbbi uygulamalarda da etkinliği bilinmektedir.

Yan etkileri var mıdır ?
PRP uygulaması otolog bir uygulamadır. Kullanılan plateletler hastanın kendisinden alınır. Bu nedenle immunolojik bir reaksiyon veya bulaşıcı hastalık riski yoktur. Steril olarak hazır kitlerle ve steril ortamda yapıldığı takdirde bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kimlere uygulanmaz ?
Trombositopeni, hipofibrinojenemi, sepsis, kanser öyküsü olanlar, hamile ve emzirenler de uygulanmaz.